Handboog

Handboog St. Martinus Gaanderen
De handboogafdeling beschikt in ons schuttersgebouw over een prachtige schietaccommodatie. De handboogsport is een leuke en spannende sport. Handboogschieten is uitdagend, geen ingewikkelde sport, zowel binnen als buiten, concentratie, gezelligheid, individueel en in een team, voor iedereen, en handboog is zelfs een olympische sport. Hoe is handboogschieten ontstaan? Duizenden jaren geleden, in de middeleeuwen, zijn handbogen gebruikt om mee te jagen of oorlog te voeren. Rond het jaar 1900 is het een olympische sport geworden en werd er op de 2e zomerspelen in Parijs voor het eerst mee geschoten met de pijl en boog. Nu is het wereldwijd een recreatieve wedstrijd geworden voor iedereen. Waar veel mensen tegenwoordig het handboogschieten van kennen is uit  vele series en films, bijvoorbeeld: Robin Hood - Princess of Thieves - Rambo - Lord of the Rings - The Hungergames - De Kronieken van Narnia - Avatar en nog vele andere. Wil jij bij ons komen handboogschieten? Kom eens langs op onze oefenavond, op de woensdag. Of neem contact op met het secretariaat (zie contactgegevens). De inlooptijden voor de jeugd is van 19.30 uur tot 20.30 uur en voor volwassenen vanaf 20.30 uur tot 22.00 uur. Wij hopen je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en zien jou hopelijk snel op de woensdagavond.
Materialen:
Er zijn veel verschillende bogen. De meest gebruikte bogen zijn de bare bow, de recurve boog en de compound boog.

De bare bow De bare bow is een "kale" boog. Dat betekent, dat er geen hulpmiddelen zijn om beter te kunnen schieten.

De recurve boog De recurve boog is een sierlijke, olympische boog. Met deze boog wordt door veel mensen geschoten.

De compoundboog De compoundboog heeft boven en onder wielen waar de pees overheen loopt. Het voordeel van deze boog is, dat de boog wat makkelijker te hanteren is. Ook is de boog nauwkeuriger. Voor zowel de recurve als de compoundboog mogen er verschillende hulpmiddelen gebruikt worden zoals stabilisatoren, een pijloplegger en een vizier.

Pijlen Naast de boog heb je natuurlijk ook pijlen nodig. De pijlen hebben meestal drie veertjes aan de achterkant van de pijl, die zorgen voor een betere balans. De pijl is van carbon of glasfiber, die veel lichter zijn dan hout, dat vroeger veel gebruikt werd.

Wedstrijden:
Indoor competitie In de winterperiode worden de indoor competitie wedstrijden binnen geschoten. De schutters schieten op een afstand van 18 meter. Er is een competitie voor zowel recurve als compound.

Outdoor competitie In de zomerperiode worden er outdoor competitie wedstrijden buiten geschoten. De senioren schieten op 90, 70, 50 en 30 meter en de junioren schieten op 70, 60, 50 en 30 meter. Ook hier is een competitie voor recurve en compound.

Veld competitie De veld competitie is een wedstrijd waarin verschillende doelen opgesteld staan. De schutter loopt steeds naar een ander doel; dit is een soort jacht op niet levende doelen.

Jeugdwedstrijden De jeugdwedstrijden worden bij omliggende verenigingen op de zaterdag gehouden.

4-Tal team wedstrijden In de periode van september tot april worden er 1x per maand bij omliggende verenigingen team wedstrijden geschoten . De schutters schieten op een afstand van 18 meter.

Gilde wedstrijden Tijdens concoursen worden ook handboogwedstrijden geschoten.

Spelregels

Omdat we hier met wapens werken, zijn er uiteraard een paar spelregels waar iedereen zicht aan moet houden:
  • Je wacht tot iedereen klaar is om met het schieten te beginnen en gaat met andere schutters tegelijk op de schietlijn staan.
  • Als je eerder klaar bent loop je van de schietlijn weg zonder andere schutters te storen.
  • De wachtende schutters maken geen lawaai en storen andere schutters niet in hun concentratie.
  • Als iedereen geschoten heeft ga je gezamenlijk de pijlen halen.
  • Als je aan de lijn staat en een pijl valt van jouw boog, dan mag je hem nog schieten en tellen als een deel van de pijl tussen de schietlijn en de 3 meter ervoor ligt.
  • Bij een schot op het randje telt altijd het hoogste aantal punten. Als een pijl in de 9 zit, maar het randje van de 10 raakt, dan telt hij als een 10. Dit geldt voor alle soorten wedstrijden.
  • Je mag de pijlen en blazoenen pas aanraken als de scores zijn genoteerd en gecontroleerd.
  • Als je een pijl bovenop of in een andere schiet (een zogenaamde Robin Hood) dan telt voor de 2e pijl de score van de 1e pijl die al in het blazoen stak.
  • Een pijl op een ander doel telt niet!
  • Je komt niet zonder toestemming aan de boog of pijlen van iemand anders.
Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben en we zien u hopelijk snel op de woensdagavond.

Geef een reactie