Home

 

Onze vereniging

 

Het schuttersgilde St.Martinus is een vereniging waar iedereen welkom is en waar je met het hele gezin actief kunt zijn. Denk hierbij aan de concoursen, waar alle onderdelen van het schuttersgilde aanwezig zijn. Het schuttersgilde beschikt over eigen kleding, instrumenten, vaandels en bogen waar je gebruik van kunt maken. Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen op één van de repetitieavonden, waar onder deskundige leiding wordt gerepeteerd en getraind. Heb geen drempelvrees, het is de moeite waard.

 

Lees meer…..


Afdeling-Drumfanfare

Drumfanfare

 

Wij zijn een enthousiaste groep gezellige muzikanten van jong tot oud en ons doel is het met plezier maken van muziek. Ons repertoire bestaat uit diverse marcheer muziekstukken, maar ook zeker schuwen wij de modernere muziekstukken niet. Onder professionele leiding van Johan Jacobsen, wordt op elke dinsdagavond ons repertoire ingestudeerd.De bezetting van onze drumfanfare bestond voornamelijk uit diverse blaasinstrumenten en (melodisch) slagwerk, zoals trompet, bariton, hoorn, snaar- en basdrum en xylofoon / lyra. De afgelopen jaren hebben wij echter ook de trombone, tuba, sax en de piccolo aan onze bezetting mogen toevoegen.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Vendeliers

Vendeliers

 

Vendelzwaaien een eeuwenoud gebruik en is op 7 september 2014 zelfs officieel opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

 

Bij allerlei gelegenheden speelt ook nu nog het vendelen een grote rol. In het bijzonder bij serenades wordt de traditionele vendelhulde gebracht en deze beeld dan het gebed uit van de strijd tussen goed en kwaad. Vendelen is een mooie sport en schuttersgilde St. Martinus beschikt over prachtige vaandels. Zij zijn een opvallend element in het geheel en worden door het publiek erg gewaardeerd. We hebben sinds enige tijd een grote vendelgroep die onder deskundige leiding de kneepjes van het vendelen wordt bijgebracht.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Handboog

Handboog

 

De handboogafdeling beschikt in ons schuttersgebouw over een prachtige schietaccommodatie.

 

De handboogsport is een leuke en spannende sport.

 

Hoe is handboog schieten ontstaan? Duizenden jaren geleden in de middeleeuwen zijn handbogen gebruikt om mee te jagen of oorlog te voeren. Rond het jaar 1900 is het een Olympische sport geworden en werd er op de 2e zomerspelen in Parijs voor het eerst mee geschoten met de pijl en boog. Nu is het wereldwijd een recreatieve en wedstrijd strijd geworden voor iedereen.

 

De handboogafdeling beschikt in ons clublokaal over een prachtige schietaccommodatie.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Bielemannen

Bielemannen

 

Bielemannen lopen meestal helemaal voorop en vormen daarmee de voorlopers van ons keurkorps. Maar welke folkloristische functie vervullen zij nu eigenlijk en wat doen zij zoal?
Bielemannen betekent letterlijk: “Mannen die een bijl dragen” en oorspronkelijk waren zij “wegbereiders”. Als de vijanden van hun kasteelheer versperringen op diens weg hadden aangebracht of geworpen, moesten de bielemannen deze opruimen met hun bijlen en zagen. Maar ook werkten ze voor de “schutters” die de bevolking beschermden tegen dieven en rovers. De schutters waren ook een broederschap en beschermden het Allerheiligste tijdens bijvoorbeeld de processie.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Kruisboog

Kruisboog

 

Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen is een bloeiende vereniging met onder andere een zeer actieve groep die het Kruisboogschieten beoefenen. Deze heeft de beschikking over 10 elektrische banen. Het schieten gebeurt zowel competitief als recreatief.

 

Kruisboogschieten is een sport waarbij je tegen jezelf kunt strijden, maar ook een bijdrage kunt leveren aan het team. Als iemand voor het eerst begint met schieten krijg je de aanduiding “instapper”. Deze schutter zal gedurende een jaar zijn gemiddelde gaan opbouwen op basis van een wedstrijd van 10 schoten.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Luchtbuks

Luchtbuks

 

Per September 2013 heeft de schietafdeling van schuttersgilde St. Martinus een luchtgeweer afdeling opgericht. Dit jonge zeer gemotiveerde en uiterst kundig schuttersteam is samengesteld uit een aantal kruisboogschutters en nieuwe leden met ruime schietervaring. Samen geven zij vorm en inhoud aan deze tak van schietsport voor recreatie en competitie. Het team verzorgt de organisatie,de begeleiding en is het aanspreekpunt voor bestaande en nieuwe leden.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Majorettes

Majorettes

 

Schuttersgilde St. Martinus beschikt over een hele leuke, sportieve en enthousiaste groep majorettes. De afgelopen 3 jaren hebben zij met regelmaat deelgenomen aan wedstrijden en dat met hele mooie resultaten.
De meeste mensen denken dat majorettes van die schattige meisjes zijn die voor de muziek uitlopen, maar dat is slechts een zeer klein onderdeel van de SPORT!!!!!
Op dit moment zijn de majorettes onderverdeeld in 3 groepen; Jeugd – Op dit moment is dit nog een vrij kleine groep van 4 meisjes in de leeftijd van 7 t/m 8 jaar. Hoewel ze nog heel jong zijn, doen ze het al super goed op wedstrijden. Ze hebben vele eerste prijzen binnen gehaald de afgelopen 2 jaar.

 

Lees meer…..

 


Afdeling-Marketensters

Marketensters

 

Sinds kort beschikt ons schuttersgilde ook over eigen Marketensters. Onze belangrijkste taak is het verzorgen van de leden van het keurkorps. Wij voorzien de leden hiervan tijdens officiële gelegenheden, optredens en wedstrijden, van hun zogeheten “natje en droogje”.
 
Lees meer…..

 


Geef een reactie